Przyznam się Wam, że jestem zakochana w skandynawskim stylu. Piękne, przestronne wnętrza wypełnione bielą mnie zachwycają. Mówiąc o Skandynawii myślę, że większość z nas pomyśli o Ikea. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi ich "styl" ma on swoich zwolenników i przeciwników. Jak nie trudno się domyśleć ja zaliczam się do tej pierwszej grupy:) Uwielbiam buszowanie po tym sklepie, mnóstwo tam inspiracji i fajnych gadżetów do naszego mieszkania. Ale dziś nie o tym:) Dziś tematem przewodnim będą szwedzkie bułeczki z cynamonem które zawsze podjadam będąc na zakupach w Ikea. Są przepyszne!! A że łasuchem na słodycze jestem ogromnym postanowiłam je odtworzyć w mojej kuchni. A oto efekt:)
50 gram drożdży
125 gram roztopionego masła
½ litra ciepłego mleka
150 ml cukru pudru
Szczypta soli
Około 1 ½ litra mąki
Nadzienie:
75 gram miękkiego masła
75 ml cukru pudru
2 łyżki cynamonu
1. Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i roztopionym
masłem. Dodaj cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto
i odstaw na 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie
wymieszaj składniki na nadzienie.
2. Przekrój ciasto na dwie równe części. Każdą z części
rozwałkuj, posmaruj nadzieniem, zwiń jak roladę
i pokrój na 20 kawałków. Poukładaj je na blaszce do
pieczenia i odstaw na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz w piekarniku
przez około 5-7 minut, w temperaturze 250oC.
Podawaj na ciepło ze szklanką mleka!
ps. jest to oryginalny przepis na bułeczki ze strony Ikea, zatem miary cukru i mąki mierzone w ml to nie mój pomysł :) Jeśli chodzi o długość pieczenia to moje bułeczki z tej rolady kroiłam na ok 2-2.5 cm fragmenty i piekłam ok 15 minut.
Smacznego:)
Hmmm wyglądają pysznie, a mogła byś podać przepis?
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam IKEA i właśnie te bułeczki, są rewelacyjne
Cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpoproszę o przepis :)
Dziewczyny przepis już dodałam:) Smacznego życzę i dajcie znać jak Wam smakowały:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Fantastycznie wyglądają te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i są przepyszne:)
Usuń