Dzisiejszy dzień to kontynuacja ostatnich mało przyjemnych wydarzeń.
Brak mi weny do pisania zatem wkleję coś co odrobinkę poprawia mi nastrój- gotowanie.
Dziś kurczak z warzywami po tajsku.
podwójna pierś z kurczaka 
makaron chiński ( ja użyłam makaronu tao tao wonton)
sos sojowy 
imbir
curry
marchewki pokrojone w paseczki, por w krążki , papryka czerwona i 
zielona pokrojona w paski, papryczka chili, niewielka garść grzybów mun,
 i pędy bambusa.
na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju 
wsypujemy po ok 1  łyżeczce imbiru i carry następnie podsmażamy do uzyskania intensywnego zapachu 
dodajemy kurczaka wcześniej pokrojonego w paseczki i zamarynowanego w sosie sojowym ( ja użyłam do " marynowania " ciemnego)
gdy się podsmaży dodajemy warzywa i szklankę bulionu .dusimy aż warzywa
 będą miękkie dodając co jakiś czas sos sojowy aby sosik nie wyparował 
tym razem dolewałam jasnego i według gustu smakowego możemy dodać odrobinkę jeszcze carry lub  
imbiru. 
przyrządzamy makaron chiński wg przepisu 
dodajemy go do gotowego sosu mieszamy i chwilkę dusimy.
Smacznego :)
Głowa do góry!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWszystko się ułoży,zobaczysz :) a co do dania to wygląda pysznie,mozna liczyć na przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepis dodany:)
UsuńDziękuję bardzo,na pewno wypróbuję :)
Usuń