Dzisiejszy dzień to kontynuacja ostatnich mało przyjemnych wydarzeń.
Brak mi weny do pisania zatem wkleję coś co odrobinkę poprawia mi nastrój- gotowanie.
Dziś kurczak z warzywami po tajsku.
podwójna pierś z kurczaka
makaron chiński ( ja użyłam makaronu tao tao wonton)
sos sojowy
imbir
curry
marchewki pokrojone w paseczki, por w krążki , papryka czerwona i
zielona pokrojona w paski, papryczka chili, niewielka garść grzybów mun,
i pędy bambusa.
na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju
wsypujemy po ok 1 łyżeczce imbiru i carry następnie podsmażamy do uzyskania intensywnego zapachu
dodajemy kurczaka wcześniej pokrojonego w paseczki i zamarynowanego w sosie sojowym ( ja użyłam do " marynowania " ciemnego)
gdy się podsmaży dodajemy warzywa i szklankę bulionu .dusimy aż warzywa
będą miękkie dodając co jakiś czas sos sojowy aby sosik nie wyparował
tym razem dolewałam jasnego i według gustu smakowego możemy dodać odrobinkę jeszcze carry lub
imbiru.
przyrządzamy makaron chiński wg przepisu
dodajemy go do gotowego sosu mieszamy i chwilkę dusimy.
Smacznego :)
Głowa do góry!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWszystko się ułoży,zobaczysz :) a co do dania to wygląda pysznie,mozna liczyć na przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepis dodany:)
UsuńDziękuję bardzo,na pewno wypróbuję :)
Usuń